მოცვი
დიდი რაოდენობით მოცვის ჩაის მიღება სავალდებულოა ხანდაზმულებისათვის,იგი არაჩვეულებრივია მეხსიერებისათვის. მეხსიერებისათვის აგრეთვე სასარგებლოა ჟოლო და მაყვალი.
ვირთევზა
ვირთევზა გონების მუშაობისთვის აუცილებელ მიკროელემენტებს შეიცავს.თევზი ორივე მხრიდან ამოავლეთ საფანელში, შეწვით ზეთში და მიირთვით წიწიბურასთან ან მოხარშულ ბოსტნეულთან ერთად.
ავოკადო
აშშ-ის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა მრავალწლიანი დაკვირვების შედეგად დაადგინეს, რომ ავოკადო არტერიულ წნევას არეგულირებს. სასურველია, მისი მიღება ცოცხლად. მაგალითად, სალათები.
ბადრიჯანი
ბადრიჯნის კანში შემავალი შავი პიგმენტი ხელს უწყობს ტვინის უჯრედებში ცხიმის აუცილებელი რაოდენიბის შენარჩუნებას.
ქათმის ხორცი
ქათმის ხორცი მდიდარია B2,B6, B12 ვიტამინაბით,რაც ხელს უწყობს ნერვული სისტემის ნორმალურ ფუნქციონირებას, აუმჯობესებს მეხსიერებას, დაგიცავთ დეპრესიისა და უძილობისგან. ერთადერთი რჩევა ფრინველის მოყვარულებს, მომზადების წინ ქათამს კანი გააცალეთ.
ჭარხალი
ჭარხლის სასარგებლო თვისებების ჩამოთვლით თავს არ შეგაწყენთ, უბრალოდ შეგახსენებთ, რომ უმჯობესია ბოსტნეული უმი სახით მიითვათ.
ორაგული
თევზში შემავალი ომეგა -3 განაახლებს ტვინის უჯრედებს.
ყავა
კოფეინი აუმჯობესებს ტვინის მუშაობას იცავს ნერვულ სისტემას ტოქსინებისგან, ხოლო სისხლძარღვებს ქოლესტერინისგან.
კივი
მხოლოდ ერთი ცალი კივი შეიცავს C ვიტამინის დღიურ ნორმას, ხოლო ტვინს იცავს მავნე რადიკალებისგან, რომელიც გონების მუშაობაზე ცუდად მოქმედებს. ეს ტროპიკული ხილი აგრეთვე აუმჯობესებს მეხსიერებას.
მწვანე ბარდა
ორგანიზმში ვიტამინი B1-ის ნაკლებობა მეხსიერების დაქვეითებასა და უყურადღებობას იწვევს. B1 დიდი რაოდენობითაა მწვანე ბარდაში, ამიტომ უხვად მიირთვით სალათებში.
ღვიძლი
პროდუქტი B1 ჯგუფის ვიტამინებითაა მდიდარი. გარდა იმისა, რომ ღვიძლი ძალიან სასარგებლოა ადამიანის ორგანიზმისთვის, მისგან უგემრიელესი კერძების მომზადებაც შეიძლება: ხახვში მოხრაკეთ წინასწარ მოხარშული ღვიძლი და გემოვნებით შეკაზმეთ ქინძითა და ქონდარით. კერძს წითელი ღვინო მოასხით.
მიდიები
თუ გონების მუშაობის გაუმჯობესება, ძილის გამოსწორება და მეხსიერების აღდგენა გსურთ, მიირთვით B12 -თა და თუთიით მდიდარი მიდიები.
ლობიო
ლობიო ცილებისა და ნახშირწყლების საბადოა, არეგულირებს სისხლძარღვებში შაქრის დონეს, სასარგებლოა ბოსტნეულის სალათასთან ერთად.
ყურძენი
სასარგებლოა თეთრიცა და შავიც. მასში შემავალი გლუკოზა გონების მუშაობას უწყობს ხელს.
ზღვის მარილი
ზღვის მარილი დიდი რაოდენობით იოდს შეიცავს, რომელიც ორგანიზმისთვის აუცილებელი ელემენტია. იოდი გონებისთვის აუცილებელია, მაგრამ გახსოვდეთ, რომ ყუთის გახსნიდან სამი თვის შემდეგ, იოდი მარილიდან სრულიად ორთქლდება.
ზღვის კომბოსტო
დიდი რაოდენობით შეიცავს იოდს. ამ ელემენტის ნაკლებობა დეპრესიას, უძილობას, მეხსიერების დაქვეითებასა და ნერვული სისტემის მოშლას იწვევს
თხილი
მიირთვით თხილი, ნუში და კაკალი. ტვინისთვის სასარგებლო ცხიმის გარდა, ფოსფორსა და რკინას შეიცავს.
სტაფილო
ამ ბოსტნეულში შემავალი ბეტა კარბონატი ხელს უწყობს ტვინის უჯრედების აღდგენას.
დაღერღილი მარცვლის პური
შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს. აგრეთვე სასარგებლოა ეგრეთ წოდებული მიუსლი და სხვა ბურღულეულისაგან მომზადებული ფაფები.
იოგურტი
კალცის საბადოა. ეს რძის ნაწარმი აუცილებელია ძვლებისა და ნერვული სისტემისტვის. შეძლებისდაგვარად მიირთვით ყოველდღიურად.
გოგრის მზესუმზირა
ომეგა-3-ს,ომეგა-6-ს ,A ,E ვიტამინებისა და თუთიის საბადოა.
შტოში
ანტიოქსიდანტებით მდიდარი პროდუქტი ტვინს მავნე დაავდებებისაგან იცავს.
შოკოლადი
მაგნიუმის წყალობით,რასაც კაკაოს მარცვლები შეიცავს, გაგიუმჯობესდებათ მეხსიერება.სასურველია,დიდი რაოდენობით მიირთვათ შოკოლადი, რომელშიც კაკაო 50-60%-ზე მეტია.ხოლო შოკოლადის კანფეტები,სუფლე და ნამცხვრები ნაკლებად სასარგებლოა, რადგან მათში მრავლადაა ცხიმი, ფქვილი და შაქარი.
მწვანე ჩაი
ეს სასმელი მოგიწესრიგებთ ნერვულ სისტემას, გაგიუმჯობესებთ გონების მუშაობას.რთული გადაწყვეტილებების მიღებამდე მიირთვით (უკეთესია შავი შოკოლადის2-3 ნატეხთან ერთად) ფინჯანი მწვანე ჩაი.
წითელი კომბოსტო
ბოსტნეულში შემავალი ანტიოქსიდანტები ალცჰაიმერის დაავადებისგან დაგიცავთ. გონების სამუშაოსთვის საუკეთესოა წითელი კომბოსტოს სალათა. წვრილად დაჭრილ კომბოსტოს დაუმატეთ გახეხილი სტაფილო, დაჭრილი მწვანე ხახვი, მოასხით ზეითუნის ზეთი და გემრიელად მიირთვით.
გარგარის ჩაი
ჩირი მდიდარია რკინითა და C ვიტამინით. მეხსიერება გაგიუმჯობესდებათ და გონება სხარტად დაიწყებს მუშაობას,თუ დღეში 3-4 ცალ გარგრის ჩირს მიირთმევთ.
(მოამზადა ნინი მოდრეკილმა)